HAVALANDIRMA VE YOĞUŞMA

Havalandırma

Havalandırma neden gereklidir?

    – Doğru havalandırma, oda içinde sağlıklı, temiz havanın dolaşmasını ve binanın da nemden ve rutubetten hasar görmesini engellemek.
    – Odadaki nemi düzenleyerek küf oluşmasını engellemek (Ev içinde yemek pişirmek, çamaşır yıkamak, banyo yapmak, oda içinde çamaşır kurutmak gibi birçok etkinlik sonucu evinizin nem oranı yükselmektedir. Bu etkenler sonucunda evinizdeki nem oranının artması, doğramalarda ve cam yüzeylerinde nem zerrecikleri ve küf oluşmasına neden olmaktadır).
    – Kötü kokunun giderilmesi.
    – Eviniz için sağlıklı bir oda iklimi oluşmak.
    – Binanın neme karşı korumak ve oluşacak küf ve korozyonu engellemek.
    – Camların yüzeyinde nem zerrecikleri oluşmasını engellemek.
    – Pencere ve kapı yolu ile yapılan havalandırma ev içinde ki havayı değiştirmenin, en kolay ve hızlı yoludur.

Vasistas olarak açılan pencere ile yapılan havalandırma.

    – Odadaki havayı ancak bir saat gibi bir sürede yenisiyle değiştirebilir.
    – Kışın ve ıslak zeminli yerler için önerilmemektedir. Nedeni ise pencere iç kenarlarının aşırı derecede soğuması ve pencere kenarlarında yoğuşma ve küf oluşumu riskinin artmasıdır.
    – Temiz hava evin penceresinden uzak alanlara ulaşamaz.
    – Pencerenin yakınındaki duvarlar ve yerler yüksek derecede soğur.

Ani havalandırma

    – Pencere ve kapı kanatları kısa bir süre için sonuna kadar açılır (5- 10 dakika). Bu, hızlı bir hava giriş ve çıkışını sağlar. Enerji kayıpları asgariye iner.
    – Karşılıklı açılan pencereler ile yapılan havalandırma (cereyanla havalandırma)
    – Odayı havalandırmanın en etkili ve kolay yoludur. Havalandırma esnasında pencere ve kapı kanadını sonuna kadar açınız.
    – Karşılıklı açılan pencereler ve kapılar ile oda, 3-5 dakika gibi bir sürede oda içinde ki havanın değişmesine yol açar.
    – Kısa sürede yapılmasından dolayı kışın odanın tavanı, tabanı, duvarları ve içerisindeki eşyalar soğumadan tamamlanır. Bu sayede oda fazla ısı kaybetmeden havalandırılmış olur.
    – Kapınızı veya pencerenizi açtığınızda camınızın dış yüzeyinin hemen puslandığını görürsünüz. Bu pus tekrar kaybolduğunda kapınızı veya pencerenizi kapatabilirsiniz. Bu durumda kirli hava (nemli hava) tamamen değişmiş olur.
    – Havalandırma standardı DIN 1946-6
    – Binalara ve yaşam alanlarına temiz hava sağlanması günümüzde kullanılan modern ve enerji verimli binalar için gittikçe önem kazanmaktadır.

Havalandırma standartlarının hedefleri

    – Asgari hava değişimi ve yenileme oranı gereklerine ilişkin limit ve hesaplama yöntemlerinin tanımlanması.
    – Bir havalandırma yönteminin bina için gerekli olup olmadığını belirlemeye yönelik bir havalandırma konsepti tanımlanması.
    – Havalandırma konsepti ayrıca havalandırmanın ne şekilde uygulanacağının belirlenmesinde de kullanılacaktır: Binada oturanlar tarafından manuel olarak veya mevcut binada bulunan havalandırma sisteminin yardımıyla havalandırma yapılır.
    – Enerji Tasarrufu Yönetmeliği’nin 6. kısmı bütün yeni binalar için DIN 1946-6 uyarınca bir havalandırma konseptinin hazırlanmasını öngörmektedir.