ÇEVRE VE SAĞLIK

PVC çevreye ve insan sağlığına zarar verir mi?

PVC pencere sistemleri sert plastikten ektruder teknolojisiyle 200°C sıcaklıkta imal edilmektedir. Şeklini alan PVC’nin ortam sıcaklığında karbon bağlarının çözülmesi mümkün değildir. Bu sebeple, doğa plastiği yok edemediği için PVC pencerenin ömrü yapının ömrüyle eşdeğerdir diyebiliriz. Ahşap tüketiminin azalmasını sağlayarak ormanların yok olmasını engellemekte, doğanın korunmasına katkı sağlamaktadır.

PVC pencere profilleri iyi izolasyon nedeniyle ısıtma soğutma giderlerinde tasarruf ettirir, son derece uzun ömürlü olması ve bakım gerektirmemesi nedeniyle oldukça ekonomiktir. Ahşap gibi boya gerektirmez.

Çevrede oluşan hava kirliliğini arttırıcı etkisi olan karbondioksit gibi çeşitli yakıt gazlarının azalmasına yol açarak çevreye katkı sağlar.

PVC, %57 oranında sofra tuzu ve %43 oranında petrol veya doğal gazdan elde edilmektedir. Termoplastik (ısı verilerek yumuşatılıp şekillendirilebilen) bir malzeme olan polivinil klorür, yapı malzemesi ve pencere üretimi aşamasında çok az enerji harcamaktadır.

Eski pencereler ve üretim aşamasında artan parçaların geri dönüşümü sağlanarak yeniden değer kazanmakta ve kullanılabilmektedir.

Amacına uygun olarak üretilen bir PVC profilin temas ya da solunum yoluyla insan sağlığına hiçbir tehdidi yoktur.

Üzerine macun, boya, vernik gibi kimyasallar uygulanan ahşap ile karşılaştırılması, insan sağlığı açısından mümkün değildir.

Günümüzde birçok ev eşyası, oyuncak, su toplama ve dağıtma boruları hatta birçok tıbbi araç gereçlerin bile PVC’den yapıldığını düşünürsek PVC’nin çevreye ve insan sağlığına dost bir malzeme olduğunu görürüz.

PVC kapı ve pencereler koku yapar mı?

Katı halde kullanılan PVC kapı ve pencereler oda sıcaklığında herhangi bir gaz salınımı yapmamaktadır. Yeni bir PVC malzemenin kokması, diğer malzemelerde olduğu gibi üretim esnasında veya taşıma esnasında üzerine nüfuz etmiş koku olabilir. Bu koku kısa sürede geçer. Hava ve suyu sızdırmazlığı konusunda oldukça etkili olması, içerde oluşan pis kokunun içerden hiç çıkmamasına sebep olabilir. Pencerelerin zaman zaman açılarak ortamın havalandırılması faydalı olacaktır.