ALÜMİNYUM DOĞRAMA

Neden Alüminyum Doğrama

Bildiğiniz üzere alüminyum, ısı yalıtımı için çok da uygun bir materyal değildir. Oysa alüminyum pencerelerde kullanılan alüminyum profiller termal olarak bölümlenmiş profillerdir. Termal olarak bölümlenmiş yani ısı yalıtımlı alüminyum profillerde iç mekana ve dış mekana temas halindeki alüminyum profil parçaları plastik bariyerler aracılığı ile birbirlerinden ayrılır.

1970’lerin başında dünyada ısı yalıtımlı profiller üretilmeye başlanmış olsa da Türkiye’de ilk yıllardaki yalıtımsız ve/veya detayları, tamamlayıcıları eksik pencere uygulamaları kullanıcılarda “alüminyum ısıyı iletir”, “alüminyum pencerelerde yalıtım iyi değildir”, “alüminyum pencerelerde terleme sorunu olur” gibi yanlış algıların oluşmasına sebep olmuştur. Oysa özellikle günümüze gelindiğinde ısı yalıtımlı pencereler son derece iyi ısı yalıtım değerlerine sahiptir ve bu konuda plastik pencereleri aratmamaktadırlar.

Diğer taraftan da PVC’nin alüminyumun muadili olduğunu söyleyebilir miyiz? Alüminyum’un yerine plastik (PVC) doğrama kullanılamayacağı bir çok durum vardır. Bu açıdan alüminyumun aşağıdaki avantajları alüminyumu halen mimari projelerin vazgeçilmezi yapmaktadır:

    – Alüminyum doğramalar PVC-u doğramalara göre çok daha dayanıklı, güçlü, stabil ve uzun ömürlüdür. Bir alüminyum pencerenin ömrü 40 sene olarak gösterilirken PVC-u pencerelerin 25 senede bir değiştirilmesi gerekmektedir.
    – Alüminyum pencere ve kapılar, vinil (PVC-u) pencerelerin aksine düşük ve yüksek sıcaklıklarda mekanik özelliklerini korumaya devam eder.
    – Alüminyum doğramalar dayanıklı olduklarından görünür genişliği daha az olan çerçeveler kullanılmasına olanak verir. Dolayısıyla günışığından azami yararlanma şansınız olur.
    – Ahşap ve plastik doğramalarla sınırlı ebatlarda çözümler üretilebilirken alüminyum pencereler ile geniş açıklıklar geçebilirsiniz. Fransız balkon gibi, dükkan vitrinleri gibi kat boyunca geçilen açıklıklarda, rüzgar yüküne dayanımın çok önemli olduğu yüksek binalarda, yüksek katlarda alüminyum doğramalar güvenle kullanılabilir.
    – Rüzgar yüklerine karşı gösterdiği direnç kuvvetlidir, atalet momenti yüksek sistemlerdir.
    – %100 geri dönüşümlü, doğal ve çevrecidir. Geri dönüşümünde %95 enerji tasarrufu sağlanır. Kurşun, civa vb. zehirli ve kansorojen maddeler içermez.
    – Yangında zehirli gaz salınımına yol açmaz. Alüminyum pencereler yangın yönetmeliğine uygundur. Bayındırlık Bakanlığı’nın hastane ve okul projeleri başta olmak üzere şartnamelerinde alüminyum doğrama kullanılması şartı bulunmaktadır. Isıya karşı dayanıklılığın yanı sıra, kıvılcım ve zehirli gaz çıkarmaması da yalıtımlı alüminyum pencerelerin önemli bir özelliğidir. PVC-u pencere ise yangın durumunda hayati tehlike arz eden asit tuz gazlar ve diyoksin gazlar salar.
    – Alüminyum’un doğal korozyon önleyici kaplaması bulunur. Ayrıca eloksal (kontrollü oksitlendirme) ile oksitlenmesi (korozyon) engellenir. Hava koşullarına oldukça dayanıklıdır.
    – Temizliği ve bakımı ahşaba ve vinil (PVC-u) pencerelere göre son derece kolaydır. Vinil pencerelerin ilk günkü görüntülerine kavuşmaları için 6 ayda bir alkalin deterjanlarla silinmeleri gerekir. Alüminyum ise yağmurla bile temizlenir.
    – Son derece iyi ısı yalıtımı sağlarlar. Uw = 1.1 W/ m2K olan bir pencere tasarlayabilirsiniz. Alüminyum pencerelerde ısı yalıtımı için ısı yalıtım bariyeri kullanılır.
    – Çok çeşitli pencere stil ve pencere açılım seçenekleri vardır.
    – Geniş açıklıklı sürme kapı ve pencereler imal edilmesine olanak verir.
    – Metalin doğal rengi kalite hissi yaratır, projelere estetik görünüm katar. Ancak istendiğinde iç ve dış ortamlara bakan yüzeyleri ayrı yüzey kaplamaya tabi tutularak projelerde bütünlük sağlayacak şekilde kullanılması da mümkündür.